Siirry suoraan sisältöön
Etätyöstä elinvoimaa alueelle - tärkeä osa kunnan strategiaa
Etusivu » Blogi » Etätyö osana kunnan strategiaa 

Etätyö osana kunnan strategiaa 

Etätyön mahdollisuudet yhteisöille 

Usein kuntien strategioissa ja ohjelmissa painotetaan hyvinvointia, viihtyisyyttä, monipuolisia mahdollisuuksia ja elinvoimaisuuden ylläpitämistä. Olemme Etätyöpisteet elinvoiman kasvualustoina -hankkeessa selvittäneet ja havainneet etätyön ja monipaikkaisuuden sivuavan läheisesti kaikkia näitä teemoja.  

Mahdollisuus etätyöhön voi laajentaa alueen palvelutarjontaa ja osaamista: uudenlaisia osaajia ja tietotyöläisiä jää alueelle, jolla ei perinteisesti näitä työpaikkoja ole ollut. vastavuoroisesti alue voi hyödyntää osaamista, jollaista ei asukkailla ehkä ole, mutta joku voi tarjota sitä etänä muualta – tämä voi lisätä myös työyhteisön monimuotoisuutta.  

Etätyön joustavuus voi vaikuttaa positiivisesti perheisiin ja yhteisöön, sujuvoittaa asioiden järjestämistä ja vapaa-ajan ja työn yhteensovittamista, mahdollistaa läsnäoloa. Etätyö vähentää liikkumista ja voi siksi edistää kestävää kehitystä ja tuoda taloudellisia säästöjä, sekä yritykselle että työntekijälle. Hyvät etätyöolosuhteet voivat myös pidentää mökkiläisten vierailuja tai houkutella paluumuuttajia. Sosiaalisen elämän monipuolistumisen lisäksi mahdolliset uudet asukkaat hyödyttävät yhteisöä myös verotuloillaan.  

Etätyön edistäminen voi siis osaltaan vastata kunnan taloudellisen, sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden tavoitteisiin.  

Esimerkkejä etätyön huomioimisesta strategiatyössä Keski-Pohjanmaalla 

Kaustisen seudun elinvoimaohjelmassa eri toimijoiden toimintaedellytysten parantamisessa on huomioitu monipaikkaisuuden mahdollistaminen ja etätyön edellytysten parantaminen. Seudun veto- ja pitovoiman sekä asukkaiden tyytyväisyyden kannalta halutaan mahdollistaa työn tekeminen kotiseudulla mieleisellä tavalla. Seutukunta tukee etätyön ja hydridityön edistämistä ja kehittämistä.  

Keski-Pohjanmaan maakuntastrategiassa ja maakuntaohjelmassa etätyö, monipaikkaisuus ja digitaalisuus hämärtää rajaa maaseutualueiden ja keskuskaupunkien välillä. Strategiassa on pohdittu erilaisia tulevaisuusskenaarioita, joista yhdessä Keski-Pohjanmaa nähdään 2030 etätyön mallimaakuntana. Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta, monipuoliset yritykset sekä toimivat etätyön mahdollisuudet tukevat monipaikkaisuutta. Työelämän ja paikkariippumattoman työn mahdollisuuksien kehittäminen lisäävät myös alueen houkuttelevuutta ja osaavan työvoiman saatavuutta. Keski-Pohjanmaan älykkään erikoistumisen strategiassa mm. digitaalisuus, virtuaalisuus ja yhteisölliset etätyötilat auttavat kehittämään maakunnasta kansainvälisesti kilpailukykyistä aluetta. 

Yhteisölliset etätyöpisteet helppo askel matkalla kohti etätyön mallimaakuntaa 

Etätyöpiste tukee alueen elinvoimaa tarjoamalla mahdollisuuden verkostoitua ja ideoida eri alojen välillä, ja se tarjoaa yksin työskentelevälle myös lähityöyhteisön. Se on paikallistaloutta vahvistava palvelu kuntalaisille ja potentiaalisille kuntalaisille. Se on kädenojennus myös yrityksille, ja voi tuoda esiin uudenlaista osaamista.  

Etätyötiloja pyöritetään yritystoimintana suuremmissa kaupungeissa ja matkailukeskuksissa. Kunta tai yhteisö voi kuitenkin myös itse tarjota tilaa etätyöntekijöiden käyttöön esimerkiksi tyhjissä liiketiloissa, elinkeinoyhtiön tai oppilaitoksen tiloissa, kunnantalolla, kirjastossa tai kylätalolla.  

Yleensä ottaen etätyöpiste kannattaa suunnitella osaksi jo olemassa olevaa toimintaa tai sitouttaa toiminnan tueksi yhteistyökumppaneita. Etätyötilalle kannattaa nimetä vastuuhenkilö, ja toiminnasta laatia yhteinen palvelukuvaus ja säännöt. Tilan kalusteet, varustus ja lisäpalvelutarjonta on järjestävän tahon resurssien mukainen, ja lisäpalvelutarjonta vastuuhenkilön ja yhteistyötahojen toiminnan mukaista. Luonnollisesti työn sujuminen on työpäivän kannalta olennaista, mutta on hyvä ideoida myös tapoja, joilla etätyötilasta muodostuu sen käyttäjille yhteisö – käyttäjien kuuleminen ja osallistaminen on paras tapa saada tietää tarpeista ja toiveista.  

Kunnan ja alueen strategioissa mainitut hyvinvointi, viihtyisyys ja mahdollisuudet koostuvat monista osasista. Yhteisöllinen etätyöpiste voi osaltaan luoda uutta elinvoimaa ja yhteistyötä alueelle. Siksi myös tiedottamisessa kannattaa tehdä yhteistyötä: yhteisöllisen etätyötilan mahdollisuudesta voivat kertoa kunnan lisäksi elinkeinoyhtiöt, matkailuorganisaatiot, yrittäjäjärjestöt… Yhteistyössä ja vaihtoehdoissa on voimaa! 

Teksti: Kati Hyvönen, TKI-asiantuntija / Centria-ammattikorkeakoulu